Søndag 21.aug hadde vi en dagstur til Horten, hvor vi besøkte Fotomuseet (Preus) og Marinemuseet. Vi var dessverre bare 4 som ble med, men vi som dro hadde en flott tur.

Om Marinemuseet finner vi på «visit Horten»;

Marinemuseet

Museet er grunnlagt i 1853 og ligger på Karljohannsvern i Horten. Museet har en spennende samling som viser marinens utvikling og dens sammenheng med Norges historie.

Museet er blitt kalt verdens eldste marinemuseum. Det ble opprettet ved en Konglig Resolusjon av 5.oktober 1853. Andre lands mariner hadde på denne tiden samlinger av modeller og gjenstander, men de var ikke tilgjengelige for publikum og altså ikke egentlig museer.

I museet finnes en rekke gjenstander fra Kartago, Pompei, og Egypt, tøystykker fra Voltaires sengeforheng, samt dyr på spritglass. Videre vises et bredt spekter av fartøyenes utrustning gjennom tidene og museet har Norges største samling av skipsmodeller. Det finnes også god dokumentasjon av seilende krigsskip sett gjennom kunstneres øyne. Undervannsbåten KNM Utstein fra 1965 (Kobbenklassen) er satt på land og åpen for publikum.

Marinemuseet har billedarkiv og et bibliotek som rommer ca. 25 000 enheter, hvorav 12 000 bind er militær faglitteratur. Museet har også fatøyenes loggbøker fra 1814 og frem til i dag, samt skips- og konstruksjonstegninger.

Om Preus museum

Museet byr på opplevelser innenfor fotografiets utvidete felt: fra de tidligste tekniske og vitenskapelige eksperimenter til dagens fotografiske samtidskunst som har sprengt alle rammer for hva et fotografi kan være.

En omfattende nasjonal og internasjonal samling dekker alle sider ved fotohistorien. Museet har to gallerier med temporære utstillinger, en basisutstilling samt et fagbibliotek av internasjonal standard. Et nasjonalt senter for fotokonservering tilbyr spisskompetanse på behandling og bevaring av fotografisk materiale.